I 40 år har landshövdingar och myndigheter pratat sig varma för bättre kommunikationer mellan Västsverige och Norge. Man önskar lättare regler för arbetspendlande eller studerande. Nu mötte de åter sin norske motsvarighet och berörde även samverkan i det civila försvaret i mötet med Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
Länsstyrelsen i Västra Götaland och landshövding Sten Tolgfors undrar hur den viktiga arbetspendlingen mellan Norge och Sverige kan underlättas plus de båda länderna kan öka samarbetet avseende det civila försvaret. Det var huvudfrågorna som ambassadörer och landshövdingar från de båda länderna lyfte igår när de träffades på landshövdingens residens på Länsstyrelsen i Göteborg.
Norges ganska lika motsvarighet till Länsstyrelsen kallas Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Myndighetens chef heter Ingevild Aleksandersen och motsvarar landshövding. Om vi begripit rätt så är huvudkontoret i Moss.
Den långa gränsen mellan Sverige och Norge gör att det finns många frågor att samarbeta om som kan gynna båda länderna och i synnerhet de län och fylken som gränsar mot varandra. Det kunde konstaterats för många årtionden sedan, medgav de själva i sitt pressutskick.
Länsstyrelsen i västra Götaland förklarar att det därför ibland anordnas träffar mellan ambassadörer och landshövdingar från Sverige och landshövdingarnas norska motsvarigheter – statsförvalter – för att komma överens om hur de kan arbeta tillsammans i viktiga frågor. Igår var de inbjudna av Länsstyrelsen Västra Götalands landshövding Sten Tolgors till residenset i Göteborg.
De träffas bara ibland
Noterbart är att de förklarar att de träffas ibland – det finns ingen gemensam stab för dagligt arbete, utan de träffas ibland, så som man gjort i flera årtionden. Men Landshövding Sten Tolgfors ser uppenbart positivt på uppgiften:
− En prioriterad fråga är att underlätta pendlingen för alla dem som bor i ett av länderna och arbetar i ett annat. Det rör skatte- och försäkringsfrågor, men handlar också om förtroende för att möjligheten till gränsöverskridande pendling och handel kan förbli öppen också under kris. Vi vill dra lärdom av erfarenheterna från covidpandemin.
Där har de verkligen sett ett stort problem att ta itu med. Under Covidpandemin stängdes gränsen till stor skada för främst svenskar som arbetade i Norge.
Saknas ännu ett fungerande skatteavtal
Länsstyrelsen förklarar vidare om det nya skatteavtalet som skall förenkla för nordiska invånare:
”Sedan i början av året finns ett skatteavtal mellan Sverige och Danmark som förenklar för arbetspendlarna, och nu vill landshövdingarna i Västra Götalands län, Värmlands län, Dalarnas län och deras norska motsvarigheter ha ett motsvarande avtal för Sverige och Norge. Detta kommer de nu att skriva brev om till sina respektive regeringar”.
− Inte minst för Bohuslän och Dalsland är gränshandel och pendling till och från Norge mycket viktig. Men kontakterna mellan Oslo och Göteborg är även de av stor vikt.
Ökat samarbete inom civilt försvar
En annan aktuell fråga är samarbetet över gränsen inom civilt försvar, som är mer etablerat i norra Sverige och Norge, än i de södra delarna av landet.
− Här har vi ett jättebra samarbete inom blåljus och krisberedskap och det behövs även inom civilt försvar. Vi pratade om hur vi kan hjälpa varandra genom att få bra flöden över gränsen av till exempel livsmedel, bränsle och varor till industrin säger Andreas Arvidsson, chef för Avdelningen för civilt försvar och beredskap på Länsstyrelsen Västra Götaland.
En viktig del av det gemensamma civila försvaret, och även det militära, är att ha en välfungerande och utvecklad infrastruktur mellan Norge och Sverige. Det handlar om både järnvägar, vägar och hamnar. Här ser både de norska och svenska landshövdingarna ett behov av att samarbeta mer och planera mer av infrastrukturprojekten tillsammans.
− Göteborgs hamn är mycket betydelsefull också för Norge. Därför är infrastruktur en angelägen gemensam fråga, sade Sten Tolgfors.
Han berättade avslutningsvis att nästa gång kommer landshövdingarna, statsförvalterna och ambassadörerna att träffas i Oslo.
Något bättre jämfört med förr
De flesta som arbets- eller sudiependlar mellan Sverige och Norge använder bil och åker på Europaväg 6 som färdigställdes för 15 år sedan. Till nyligen fanns endast tre-fyra tåg mellan Göteborg-Trolhättan -Oslo (Vy och medfinansierade av VGR/Västtrafik), för ett år sedan fördubblades det till sju-åtta.
I Bohuslän finns ingen järnväg över gränsen utan den slutar ungefär 25 km söder om Svinesund i Skee och Strömstad. Sedan runt 20 år har regionen medfinansierat en norsk lokalbuss ”Grensependeln som behöver 1 timma för att komma från Strömstad till Halden. Det enda snabba alternativet från Bohuslän till Moss och Oslo är Vy Bus4you och Flixbus.